Ekonomi

Su Ürünleri ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay: Balık tüketimi, üretimi kadar sevindirici değil

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, balık üretiminde AB ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Üretime olan ilginin tüketimde görülmediğini ve kişi başı balık tüketiminin 6-8 kiloyu geçmediğini belirten Genel Müdür Dr. Altuğ ATALAY, Kovid-19 ile birlikte zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili bir besin olan balığın 19 salgın sürecinde vitamin, protein, yağ asitleri ve mineraller açısından oldukça zengin olduğu için uzmanlar tarafından haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

Avrupa’da kişi başı 23-24 kilogram olan balık tüketiminin Türkiye’de yıllardır 6-8 kilogramı geçmediğinin altını çizen Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdürü Dr. insan sağlığı açısından sağlıklı ve güvenli, dünya ortalamasının neredeyse üçte biri ülkemizde var. mevki, makam, rütbe. Özellikle Türk somonu yurt dışında çok ilgi görüyor. Dünyanın her ülkesine balık pazarlıyoruz ama kendi vatandaşlarımız yeterince balık tüketmiyor” dedi.

Uzmanların haftada en az iki kez balık tüketilmesini tavsiye ettiğini belirten Dr. ATALAY, ülkemizin artan nüfusunu dikkate aldığımızda vatandaşlarımızın dengeli beslenmesi için balık tüketiminin mutlaka artırılması gerektiğini, birçok kampanya düzenlediklerini ifade etti. Salgın sürecinde su ürünleri yetiştiricilerimiz ile birlikte, ayrıca il teşkilatlarımız aracılığıyla da özellikle eğitim çağındaki çocuklarımıza balığı sevdirmek ve tüketimini teşvik etmek için çalışıyoruz. Birçok faaliyette bulunduklarını söyledi.

Sağlıklı bir neslin devamı için balık tüketiminin önemine değinen Dr. Atalay, “Balık ve diğer su ürünleri içerdikleri değerli besinler nedeniyle beslenmede değerli bir yere sahiptir. Su ürünleri diğerlerine göre daha yüksek protein maliyetine sahiptir. Besinler ve kolayca sindirilebilir, ancak doymuş yağ oranı da oldukça düşüktür.Omega-3 yağ asitlerinin sağlık üzerine olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.Omega-3 yağ asitlerinin korunma ve tedavide insan sağlığına yararlı etkileri nedeniyle kalp hastalığı, kanser, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesi için uzmanlar tarafından sık sık su tüketilmesi tavsiye ediliyor.” Yapılan araştırmalar ülkemizde avlanan ve yetiştirilen balıkların kalite ve sağlık açısından dünya standartlarının üzerinde olduğunu göstermektedir.

-iDeal Haber Merkezi-

caycumaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu